Mutlak Doğru: Tıp

Neredeyse hiçbir aile çocuğunun futbolcu olmasını istemez, çünkü futbolcu olmak demek okulu bırakmak demektir onların gözünde. Kaldı ki bu genellemeyi yapmakta da haklılardır çünkü neredeyse her futbolcu okulu yarıda bırakıp futbolcu olmuştur. Okuyan herkesin bi yerlere gelemediği gerçeğini de hesaba katarsak, burada sorulması gereken şunlardır; futbolcu olmak bu kadar kötü bir şey midir ve okumaya devam etmek her zaman en doğru seçenek midir?

Türkiye’nin iyi üniversitelerinden birinde mühendislik okuyan biriyim ve bana bugüne kadar bir çok insan “bölümünden memnun musun?” sorusunu yöneltti. Yanlış anlaşılmasın sorunum bu sorunun sorulmasıyla ilgili değil aksine sorulmamasıyla ilgili. Bu soru kime sorulmuyor biliyor musunuz peki? Tercihini tıp fakültesinde okumaktan yana kullanmış olanlara sorulmuyor. Sebebi ise basit. Başta anlattığım durumdakiyle aynı, çünkü doktor olmak tartışılmayacak bir şekilde doğru olan bir şey. Yani “mutlak doğru”. Aynı okumaya devam etmenin en doğru seçenek olması gibi. Kimse okumuş işsizler ordusunun, Türk ordusundan daha kalabalık olduğunun farkında değil.

Belki de bu mutlak doğru düşüncesinin altında, insanların bilinç altında yatan “keşke etrafımdaki herkes doktor olsa da gerektiğinde bana baksalar” düşüncesi yatıyor. İnsanları bu düşünceye iten ise hantal ve çürümüş sağlık sistemimizin kendisi. Hastanelerden nefret eden ve zorda kalmadıkça hastaneye gitmeyen ben bile şu anda sırf 2 dk doktora görünebilmek için 2 saat kapısının önünde sıra bekliyorum. Tabi olaya iyi yönünden bakacak olursak, bu sayede uzun süredir yazmayı planladığım ama yazmadığım bu yazıyı yazabiliyorum.
Asıl işin ironik yanı da şu, hangi yeni doktor olanla veya olacak olanla konuştuysam hepsi çalışma şartlarından, zorunlu hizmetten vs. den dolayı mutsuz. Çocuğumu hayatta doktor yapmam diyenler bile var. E o zaman bunun neresinde kaldı mutlu olduğun işi yapma mantığı?

Her ne kadar bizi bu düşünceye sistem itiyor olsa da,  bu düşüncenin yanlış olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Şunu kafamıza yerleştirmemiz gerekiyor; doktor olmak dünyanın en ideal mesleği değil. Meslek tercihi yapacak yaşlardaki gençleri de bu düşüncelerle kandırmamalıyız. Bu lafım sana baba.

One thought on “Mutlak Doğru: Tıp



login